Tvåändsstickning


I förrgår köpte jag nytt z-tvinnat garn på Wålstedts spinneri i Hagen, Dala-Floda. Det är helt underbart. Och luktar ljuvligt. Det z-tvinnade använder jag för att sticka tvåändstickat. Det blir lättare än med vanligt (som är s-tvinnat) för när man använder den här metoden tvinnas garnet hela tiden och man måste snurra upp det hela tiden. Då går det bäst med z-tvinnat garn. Tydligen. Fast vad som händer med s-tvinnat vet jag ej. Men om det står z-tvinnat så använder jag det! För jag är en okritisk, okunnig, noggrann och, allra mest, ängslig nybörjare.


Det heter tvåändsstickning för att man stickar med två garnändar. Två trådar som man hela tiden växlar mellan. Det går långsamt att sticka på det här sättet, dessutom använder jag strumpstickor nr 2 just nu, men det blir varmt och slitstarkt. Och väldigt fint. Det finns olika sätt att göra mönster på. Dels genom att växla färg och dels genom att använda räta och typ aviga maskor i ett så kallat krusmönster. Det blir ett ytmönster och maskorna kallas krokmaskor och djupmaskor.

Jag lånade böcker på bibblan och lärde mig tekniken. Det går långsamt men är rogivande för garnet luktar gott och det blir fint. Jag började med ett par vantar. Ett litet krusmönster på skaftet men i övrigt släta eftersom jag vill brodera påsöm på dom.


Dom blir lika fina ut och in.
Man hittade en tvåändsstickad fingervante i Falun 1974. Den vanten har daterats till före år 1680. Så tekniken är gammal.

Kommentarer

Unknown sa…
Hej!
Är det dina vantar till höger på sidan? De är jättevackra. Jag hittade till din sida då jag googlade på tvåändsstickning en teknik jag är en aning besatt av för tillfället.
Hemskapat sa…
För den som är intresserad av tvåändstickning kommer helgkurs på Runmarö att genomföras under 2010!
Varmt välkomna, för mer info se www.sticktanten.se
Anonym sa…
Tack för tipset om kursen på Runmarö, den kan jag rekkomendera.För fler kurser, http://www.stickkurs.se/ Mycket nöjd deltagare
Anonym sa…
Hej!
Vad duktig du är. Själv har jag stickat mycket genom åren, men först nu börjar jag bli nyfiken på tvåändsstickning.
Är det inte svårt när man ska maska av?
Får väl se om jag kan lära mig det.
Kram Mia
Anonym sa…
Jag är en av många nöjda deltagare från stickkurs.se, jag har inte lyckats lära mig av böcker, utan på den fantastiska kurs som fler av dina läsare rekommenderat! Min
Undran är vart hittar Man mönster? Jag betalar gärna! Sockmönster
Anonym sa…
Det finns mönster i boken Tvåändsstickat. Sen kan man hitta lite mönster på nätet också, fast mest till vantar.
Lycka till!